Hoe laad je een smartphone het beste op?
Smartphones zijn niet meer weg te denken uit de dagelijkse maatschappij, we gebruiken ze voor alles. Door het dagelijkse gebruik van onze smartphones kan de batterij daar onder lijden, daarom moet je de batterijcapaciteit zo hoog mogelijk proberen houden. In deze post krijg je wat tips hoe je dit het beste kunt onderhouden.
Batterijen
In de oudere toestellen was de batterij gemaakt van nikkel-metaal, maar deze komen bijna niet meer voor. Deze batterijen moeten op een heel andere manier opgeladen worden. Tegenwoordig worden er Lithium-ion (Li-ion) en Lithium-polymeer batterijen gebruikt. Het probleem is wel dat velen nog denken in de tijd van de nikkel-metaal batterijen. Dit zorgt ervoor dat sommige handelingen niet meer up-to-date zijn.
1 van deze handelingen is de batterij af en toe helemaal leeg laten lopen, dit is helemaal niet meer nodig bij Li-ion of Lithium-polymeer batterijen. De batterijen geraken sneller uitgeput wanneer je dit doet. het beste is dat je je smartphone oplaadt wanneer je beschikbare capaciteit ergens tussen de 30 en de 70 procent ligt.
Te lang opladen
Het te lang opladen van je batterijen is ook niet zo gezond voor de cellen in de batterij, het zorgt ervoor dat de batterijcapaciteit verminderd op lange termijn. Wanneer je oplaadcapaciteit op 100 procent zit zal de oplader automatisch stoppen met stroom voorzien aan je smartphone, je smartphone zal dan rechtstreeks stroom uit het stopcontact halen. Hier komt nog een fabel kijken uit de tijd van de nikkel-metaal batterijen, het overladen, dit is vrijwel onmogelijk. de adapter geeft de batterij een constante stroom tot een maximumspanning, het laadcircuit van je smartphone zorgt ervoor dat een te hoge spanning wordt tegengehouden.
Warme batterij
Het is ook een goed idee om je batterij meerdere keren op te laden, want tijdens het opladen stijgt de temperatuur van je toestel en dat heeft ook een invloed op de levensduur van de batterij. Het weer heeft ook een grote rol, in de zomer heeft je smartphone het het moeilijkst. een goede tip is om je smartphone in een koele ruimte houden, zeker tijdens het opladen. Extreme koude temperaturen hebben hetzelfde effect.
Voorzorgsmaatregelen
Het beste is om de oplader te gebruiken die is meegeleverd bij het toestel zelf. Het kan gevaarlijk worden wanneer je toestel denkt dat hij aan de juiste lader hangt, dit kan ervoor zorgen dat de adapter worden overbelast. Er kan oververhitting ontstaan en dat kan leiden tot brand. Je merkt ook meteen het verschil tussen de originele oplader en fake oplader. Deze fake opladers zijn meestal goedkoper, deze hebben vaak minder kwalitatieve onderdelen en ook brandgevaarlijke onderdelen. Deze onderdelen kunnen in extreme gevallen netspanning op je toestel zetten, wat tot gevolg brand is of een kapot toestel.
Er wordt ook aangeraden om je toestel nooit onder iets te leggen, je toestel heeft lucht nodig wat de temperatuur constant houdt. Als je dat niet doet wordt je toestel warmer dat ,zoals hiervoor aangekaart, kan leiden tot beschadigingen van de batterijcellen en een verminderde batterijcapaciteit. Doe het hoesje ook van je toestel tijdens het opladen, dit geeft hetzelfde effect als wanneer je je toestel onder iets legt.
De tips nog eens opgesomd
- Laadt je gsm op tussen de 30 en de 70 procent;
- Vermijd extreme temperaturen;
- Gebruik de originele oplader;
- Leg je toestel nooit onder iets tijden het opladen;
- Verwijder je hoesje tijdens het opladen.
Besluit
Je kan deze tips het beste gebruiken voor het goed opladen van je toestel om zo de levensduur wat te verhogen. Het probleem is wel, meerder oplaadcycli tast de levensduur ook aan. Je kan deze tips volgen maar een batterij slijt nu eenmaal na een tijd, en dat zal gevolgen hebben op de oplaadcapaciteit.
Reacties
Een reactie posten