Tijdlijn: de geschiedenis van instant messaging



We doen het allemaal, snel een berichtje sturen naar iemand, of via SMS of via facebook of andere zaken. Maar hier zit wel een hele geschiedenis achter, er is een ontwikkeling geweest van een 60 jaar om het resultaat van nu te krijgen.


  • 1961 – MIT lanceert het CTSS-netwerk waarop 30 mensen met elkaar kunnen chatten.
  • 1988 – Internet Relay Chat (IRC) wordt gelanceerd, waardoor duizenden mensen in kanalen en groepen met elkaar konden communiceren.
  • 1992 – De eerste sms wordt verstuurd, ook een vorm van instant messaging.
  • 1996 – ICQ maakt instant messaging voor het eerst razend populair.
  • 1999 – Microsoft brengt MSN Messenger uit, hetgeen instant messaging populair maakt onder de jeugd.
  • 2005 – BBM is één van de eerste smartphone-apps voor IM. Uitsluitend te gebruiken door BlackBerry-bezitters.
  • 2008 – Facebook Messenger stelt Facebook-vrienden in staat om elkaar berichtjes te sturen.
  • 2009 – WhatsApp stelt mensen in staat om berichten naar elkaar te sturen ongeacht het mobiele platform dat ze gebruiken.
  • 2011 – Snapchat wordt gelanceerd, de eerste IM-app met berichten die zichzelf vernietigen.
  • 2011 – Apple lanceert iMessage, de app waarmee iOS-gebruikers elkaar berichten kunnen sturen.
Voor ons lijkt het iets zeer simpel, een bericht sturen naar iemand, het is niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij. De technologie is niet zo moeilijk ook, het is het protocol erachter. Het moet een systeem zijn waar elke gebruiker, van eender welk apparaat en elk soort account een bericht kan versturen naar eender welke persoon. Men heeft hier zeer lang achter liggen zoeken. Er ontstonden verschillende kleine eilandjes als het ware, Messenger van MSN, Yahoo, AOL enzovoort. WhatsApp was de eerste die op de markt kwam waar men op elk platform berichten kon sturen, het maakte namelijk gebruik van iets wat iedereen heeft, een telefoonnummer.

BBM / Ping

BBM, of BlackBerry Messenger was zeer snel uitgestorven, maar dat hadden ze aan zichzelf te danken. Het bedrijf wou het niet openbaar maken. Voor dat alle andere systeem zoals WhatsApp bestonden, gebruikte elke BlackBerrt gebruiker BBM om zaken te versturen. Maar mocht het bedrijf hert openbaar gemaakt hebben zou het nog altijd bestaan en zou de toekomst van BlackBerry heel anders geweest zijn. Ping en WhatsApp zou niet bestaan mocht BBM openbaar geweest zijn.

MSN Messenger

MSN Messenger was de versie van Microsoft, vergeleken met BBM. Het leuke aan MSN was dat mensen uren tijd stoken in het maken van profielplaatjes, het aanpassen van de interface en je kon ook vele verschillende emoticons versturen. Dit was ook een van de eerste applicaties waar je nee statusupdate kon geven, je kon laten zien aan de wereld hoe je je voelde op het moment. Maar dit wordt ook helemaal niet meer gebruikt, persoonlijk vind ik dit wel spijtig, want ik was een van die gebruikers dat uren tijd stak in het veranderen van mijn MSN pagina.

IRC

Dit is een mindere gekende, het is wel de grootste sensatie op gebied van Instant Messaging. Het was vrij simpel, je downloadde het programma en maakte verbinding met een netwerk. Je kon dan op het netwerk verschillende chatrooms en kanalen vinden, en deze kon je aanpassen aan je interesses.

Sociale media

Eigenlijk kun je stellen dat Instant Messengers de voorlopers zijn geweest van sociale media. Het waren immers apps als ICQ en MSN Messenger die begonnen met het toestaan van profielfoto’s, statusupdates en allerlei andere zaken om jezelf digitaal uit te drukken. In principe is dat natuurlijk wat we nu ook doen op sites als Facebook, Pinterest en Twitter. Interessant is daarbij dat het aanvankelijk bij sites als Hyves en MySpace vooral ging om visuele uitdrukking, het aanpassen van de interface en het gebruik van plaatjes, terwijl we over die zaken nu weinig controle meer hebben, en het vooral gaat om het uiten van onze meningen, hobby’s en passies.
De zaken die ik daarjuist heb overlopen waren eigenlijk de voorlopers op Facebook en dergelijke. MSN ICQ was begonnen met het toestaan van profielfoto's, statusupdates en andere zaken om jezelf uit te drukken op het net. Zonder deze voorlopers zou het waarschijnlijk wat langer geduurd hebben vooraleer we de apps die we nu gebruiken hadden.

Originele artikel

Reacties

Populaire posts